Društvo “Ljudski oder ” iz Buenos Airesa je bil pomemben člen slovenske skupnosti v Argentini.

Društvo Ljudski oder iz Buenos Airesa v Argentini je eno izmed najpomembnejših slovenskih izseljenskih društev, ne samo v Argentini ampak tudi širše. Nastalo je leta 1931 v delavskem predelu Paternal v Buenos Airesu, kjer je takrat živela večina Slovencev – v glavnem Primorcev. Nastal je po izvornih načelih “Delavsko izobraževalnega društva Ljudski oder”, ki je bil ustanovljen leta 1905 v Trstu.

Leta 1969 se je troje slovenskih društev v Buenos Airesu; Ljudski oder, Naš dom in Zarja združilo v novo društvo Triglav, ki deluje še danes.

Leta 1967, v času ko je bil Ljudski oder na vrhuncu svoje moči je bil veleposlanik Jugoslavije v Argentini Pavle Bojc. Bil je pogost obiskovalec društva in ob enem izmed njegovih obiskov se je porodila ideja , da se bogato organizacijsko in kulturno dejavnost društva, še kot samostojnega subjekta prikaže širši javnosti.

V “kovčku” sem našel fotografijo z otvoritve te razstave. Z veseljem je objavljam. posebej še, ker Majdi Bojc, soprogi takratnega veleposlanika Pavla Bojca, ki je razstavo otovorila pomaga Irene Mislej, ki je bila takrat tajnica Ljudskega odra.

Kmalu po tem dogodku je Irene, kot štipendistka Slovenske izseljenke matice odšla študirat v Ljubljano. Ostala je v Sloveniji in med drugim bila v nekem obdobju tudi podpredsednica Slovenske izseljenske matice. Po zaslugi priznanega slovenskega arhitekt Svetozarja Križaja se je naselila v Ajdovščini. – v bližini vasice Lozice od koder sta se leta 1928 izselila njena starša. Kmalu je postala vodilna poznavalka slovenske skupnosti v Argentini oziroma Latinske Amerike. Dolga leta je vodila Pilonovo galerijo v Ajdovščini in je še danes aktivna publicistka in raziskovalka slovensko – argentinskega kulturnega življenja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s