Spominjam se Savskega naselja v Ljubljani kot je bil nekoč.

Na sliki fotoreporterja Marjana Zaplatila z naslovom “Navček za zadnje mestne kozolce” iz leta 1960, je zadnji kozolec v Savskem naselju. Stal je na mestu, kjer danes teče Topniška ulica proti podvozu “Zmaj” na Šmartinski cesti. Za boljšo predstavo; le približno 150 metrov do glavne ljubljanske železniške postaje.
Poleg kozolca,tudi samskega doma na levi strani fotografije ni več. Takoj za njem je bilo nogometno igrišče kluba Grafičar. Ta nogometni klub je deloval v Rižarni ob Linhartovi ulici. Leta 1956 se je preimenoval v NK Svobodo. Seveda je igrišče pokrito z lešom zaradi nove trase Topniške ulice in posledično širitve Savskega naselja bilo ukinjeno. Klub pa je delo nadaljeval na Viču pod imenom NK Svoboda.
Kot rečeno;igrišče je bilo pokrito z lešom, tako,da smo učenci tisti dan ko smo imeli telesno vzgojo na tem igrišču bili povsem črni od prahu. Osnovna šola v Savskem naselju, ki se je takrat imenovala po Borisu Kidriču seveda takrat še ni imela telovadnice, da ne govorim , da bi imela bazen. Oba lepa objekta so lahko koristile kasnejše generacije učencev. Sami pa smo imeli največkrat telovadbo kar v enem od treh velikih hodnikov na šoli.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s