Skica za slovensko etnološko zgodovino: Pozimi so izdelovali zobotrebce.

Prebivalci posameznega kraja, regije , če hočete tudi države, so suvereni v toliko, kolikor zadovoljujejo svoje potrebe z lastnim surovinami, delom in znanjem.

V teh mrzlih dnevih sem našel v “kovčku” fotografije aktivnosti Slovencev z Notranjske , Dolenjske v mrzlih zimskih dnevih. Tako mi je pod roke prišla tudi fotografija Marjana Zaplatila o izdelovalcih zobotrebcev. Tako preprost, toda nujen pripomoček pri vsaki mizi, vsak dan.

Danes jih je v vseh trgovinah polno. Narejeni pa so po večini na Kitajskem. Včasih ni bilo tako. Zobotrebce so izdelovali v velikih hišah. Posebej še v tistih vaseh, ki jih je zima priklenila na dom. Delo zunaj je čakalo na pomlad.

Zobotrebce so izdelovali in jih še vedno ( v manjšem obsegu) izdelujejo predvsem pozimi. To je bila včasih oblika vaškega druženja, ko še niso poznali vsemogočne televizije. Ljudje so zvečer hodili na vas in jih izdelovali ob pogovoru.

Par na fotografiji je delal zobotrebce celo zimo. Bilo je okoli »1500 butarc«. Danes si res težko predstavljam cel voz zobotrebcev. Koliko dela in vztrajnosti je bilo potrebno! Od zaslužka z zobotrebci ni nihče obogatel. Nekaj živeža za družino pa se je le kupilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s