Skica za slovensko etnološko zgodovino: “Na Trojane po krofe”.

Vedno ko se vračam iz Štajerske se, če mi le čas dopušča, ustavim na Trojanah v gostilni »Pri Konšku«. V tej, brez dvoma najbolj legendarni slovenski gostilni, delujoči še iz časov Avstro-ogrske, se je ustavilo mnogo obiskovalcev; od športnikov, politikov, raziskovalcev, serviserjev, trgovcev, turistov pa tudi novinarjev in fotoreporterjev. Med njimi je bil večkrat tudi znameniti fotoreporter Dela Marjan Zaplatil – Masa. Pričujočo fotografijo je posnel v glavni gostilniški stavbi s častitljivo letnico 1849, ki deluje še danes oziroma preden so začeli veljati “corona ukrepi”
Tudi sam se raje ustavim v tej stari stavbi, kot v novem, večjem, lepšem in svetlejšem prostoru z osupljivim pogledom na dolino, na drugi starni prehoda. V tej stari stavbi je razen pohištva, več ali manj isto kot je bilo nekoč. Le da so zaradi HASAP-a (higienski minimum) krofi sedaj spravljeni v stekleni omari. V tem osrednjem prostoru s šankom so se vedno srečevale točajke s kuharicami, ki so iz tega prostora hodile vkuhinjo in pri tem ocenjevale goste.
Predvidevam, da je na pol prazno šilce na šanku Marjanovo. Da je lahko napravil omenjeni posnetek, ga je moral za hip odložiti. Ko je bila slika gotova, pa se je kmalu izpraznil. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s