Ivan Regent iniciator Ljudskega odra

Te dneve mineva pol stoletja od kar nas je v Ljubljani zapustil Ivan Regent, politik, publicist, kulturni delavec in predsednik Slovenske izseljenske matice (SIM). Le to je prevzel po odhodu pisatelja Toneta Seliškarja in jo vodil 10 let (1954-1964). Rojen je bil leta 1884 v Kontovelu pri Trstu. leta 1908 je v Trstu začel izdajati Delavski list, glasilo primorskih socialistov.
V času italijanske okupacije Slovenskega primorja je bil član vodstva socialistične stranke Italije.
Pred drugo svetovno vojno je zapustil Trst in se naselil v Ljublljani, zatem pa v Parizu in tam politično deloval tudi med slovenskimi rojaki. Urejal je list Delo.
Nekaj let pred drugo svetovno vojno in med njo je preživel v Moskvi, kjer je nastopal tudi v slovenskih radijskih oddajah.Takoj po osvoboditvi se je vrnil v Trst. V Sloveniji pa je prevzel več pomembnih funkcij. Bil je minister v slovenski vladi in poslanec takratne republišle in zvezne skupščine.
Ker ga je zdravje zapuščalo je bil leta 1964 na svojo želji razrešen dolžnosti predsednika SIM. Leta 1967 je izšla njegova knjiga “Spomini”, kot soavtor pa je sodeloval pri nastajanju obsežnejših del, med katerimi so bila dela kot na primer “Progresivna Slovenija, Trst in Koroška”
Umrl je leta 1967 in je pokopan na ljubljanskih Žalah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s