Ladja »paro brod« Princesa MAFALDA se je potopila

Letos mineva 90 let od kar se je pred brazilsko obalo nenadoma potonila italijanska ladja »Princesa Mafalda«. 150 metrov dolga ladja je vozila na relaciji Genova -Buenos Aires. Kot vedno je bilo na njenem krovu tudi usodnega 25. oktobra 1927 polno izseljencev.
Na krovu je bilo okoli 13oo italijanskih(Primorcev in Istranov) in jugoslovanskih (Hrvatov in Srbov) izseljencev. Nesreča te ladje je bil še posebej tragična. Francoski mornarji, ki so prvi prispeli na pomoč so govorili o strahotnem neredu in paniki, ki so ga našli ko so se povzpeli nanjo. Vodstvo ladje je namreč ukazalo zakleniti kabine 3. razreda za toliko časa, da so se lahko najprej reševali potniki iz prvega in drugega razreda. Seveda so bili izseljenci glavni potniki v 3. razredu.
Med rešenimi potniki je bil tudi Viktor Sosič iz Dutovelj. Nesreča je imela velik odmev med izseljenci tistega časa , ne samo v Argentini temveč tudi drugod po svetu. Viktor Sosič za katerega je takrat veljalo, da je imel veliko srečo je po tej nesreči dobil nadimek Viktor Sosič-Mafalda, ki se ga je držal vse do smrti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s