Neuresničena želja

Letos mineva 90 let odkar se je Anton Blažina iz vasi Gabrovica pri Trstu izselil v Argentino. Tega leta si je, tako kot mnogo drugih tržaških Slovencev, zaradi fašističnega terorja, moral izbrati novo okolje v katerem bo živel in delal.
Rodil se je 22.marca 1905 . Po poklicu je bil mizar. Kot velika večina Slovencev se je po prihodu v Argentino naselil v Buenos Airesu. Zaposlil se je kot avtoprevoznik. Takoj po svojem prihoda je začel delovati, za tisti čas, v naprednem slovenskem društvu LJUDSKI ODER. Med drugo svetovno vojno si je, skupaj z ostalimi člani društva, prizadeval za zbiranje pomoči za razrušeno rojstno domovino.
Njegova prezgodnja smrt. Star je bil komaj 49 let je poleg družine prizadela tudi številne člane društva Triglav. Ljudski oder se je namreč z ostalimi štirimi slovenskim društvi stopil v novem društvu Triglav.. Zapustil je soprogo, hčerko in dva sinova.
Večna želja Antona, tako kot večine izseljencev je bila, da se vrne domov, ali vsaj obišče staro domovino. Ta želja se mu zaradi prezgodnje smrti ni uresničila. Toda sinu – Armandu, ki se je odločil za študij v Sloveniji se je to uresničilo. Toda usoda je hotela, da je tudi on umrl mnogo prehitro. —umrl pa je na obisku v Argentini…. To pa je že nova zgodba.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s