Najhujša šolska nesreča v ZDA

Marca prihodnje leto bo minilo 110 let od tragičnega požara v Collinwoodu, Ohio, ko je  4. marca 1908 dopoldne zgorela osrednja šola. Bilanca nenadnega požara v šoli, polni učencev, je bila grozljiva: 172 mrtvih učencev, dve učiteljici in reševalec. Hitro razvijajoče mesto, ki so ga imenovali tudi mesto “železniških križišč” je onemelo.

Požar je bil tragičen tudi zaradi vzroka smrti, ki je doletela otroke. V paniki so zapuščali stavbo. Vrata so se odpirala na znotraj in tako so prvi skušali odpreti vrata, medtem  pa so jih od zadaj potiskali ostali, tako da vrat enostavno niso mogli odpreti. Nihče jim ni mogel dopovedati, da naj se umaknejo. Otroci so kmalu podlegli dimu in ognju. Pretresljivi so bili prizori po požaru, ko so reševalci nosili zgolj pepel mladih otrok. Od tistih časov dalje v ZDA velja določilo, da se morajo vrata v vsej javnih institucij odpirati navzven.

Industrijska naselbina, polno popravljalnic vlakov je bila s to nesrečo zaznamovana za vedno. Colinwoodski okraj je v tistih leti imel kar 92 odstotkov priseljencev. Od tega 44 odstotkov Slovencev, Hrvatov, Madžarov in Poljakov. 32 odstotkov pa so predstavljali Nemci.

Požar je še posebej prizadel slovensko naselbino, saj so v njej izgubili življenje naslednji učenci: Drašček Matilda, Gerbič Emanuel, Heferle Helena, Intihar Franc, Krajnyak Janez, Marinšek C,  Morela  Jerica, Nagel Rosi, Šega Mary, Škerlj Pavla, Zupan Angela in Žitnik Marija. Požar je še posebej prizadel tri družine; Družino Perat, ki je zgubila Franka in Mary, družino Vidmar, ki je ostala brez Mary in Sofije. Družina Samsa pa je izgubila v požaru kar tri svoje otroke; Anthonyja, Marijo in Rozi. V požaru je 85 odstotkov vseh žrtve pripadalo slovenski, hrvaški, madžarski in poljski narodnostni skupnosti.

Otroci so pokopani v skupnem grobu na pokopališču Sv. Pavla. Še vedno se prebivalci Colinwooda spominjajo mladih žrtev tega strašnega požara. V letošnjem letu je bil posnet celo film, ki govori o tem grozljivem požaru.

Pogorela šola v Collinwoodu 1908 FBŽitnik Mary požar v šoli Colinwod FB

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s