NAJSTAREJŠE SLOVENSKO IZSELJENSKO DRUŠTVO V ZDA

NAJSTAREJŠE SLOVENSKO IZSELJENSKO DRUŠTVO V ZDA je (bilo) Društvo Sv. Jožefa v Calumetu, Michigan.
Med prvimi Slovenci, ki so se pred 150 leti začeli naseljevati v Ameriki, so bili Belokranjci. Največ se jih je izselilo v Calumet, v državo Michigan, kjer so takrat odprli bogate rudnike bakrove rude. Prvi belokranjski rudarji so prišli v Calumet že okoli 1864. V Začetku se je Calumet imenoval Red Jacket. To ime je dobilo po prvotnih prebivalcih, ki so sem prišli iz Ontaria (Kanada). Imenovali so se tudi Seneca (Indijanci).
V osemdesetih letih 19.stoletja je slovenska naselbina tu štela že okrog tisoč ljudi. Septembra 1882 so ustanovili prvo slovensko podporno društvo v Ameriki. Imenovali so ga po slovenskem deželnem patronu: Društvo Sv. Jožefa v Calumetu.
Društvena pravila je sestavil črnomaljski učitelj Franc Šetinc. Tiskali pa so jih v novomeški tiskarni. Takrat se je reklo »Pri Kranjcu«. Društvo Sv. Jožefa v Calumetu je obstajalo le nekaj let. Toda bilo je prvo društvo Slovencev v ZDA na sploh. Kmalu za njim so ustanovili svojo društvo tudi Slovenci v Chicagu oziroma v Imerialu, kjer je še danes glavni sedež največje slovenske podporne organizacije – Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ).
Zanimivo je, da so Slovenci iz Calumeta in okolice, že 1889 izgradili svojo cerkev – St. Paul The Apostole Church. Domačini pa so zanj uporabljali ime: Jožefova katoliška cerkev. Ker je bila lesena, jo je požar 1903 popolnoma uničil. Leta 1909 so jo naredili povsem na novo. Za gradnjo so uporabili lokalni rdeč peščenjak (Jacobsville). Cerkev je bila za tisti čas in število prebivalcev, zelo velika in lepa. Tudi stroški gradnje so bili takrat gromozanski – 100.000$.
V sredini šestdesetih let prejšnjega stoletja, so se zaradi upadanja prebivalcev (zapiranje rudnikov) in posledično tudi upadanja vernikov morale štiri od petih katoliških cerkva združiti v eno. Tako so se: cerkev Sv. Ane (francoska), Sv. Ivan (hrvaška), Sv. Marija (italijanska) in slovenska Sv. Jožef združile v eno. Sedaj imajo vse te (in še druge) nacionalne skupnosti verske obrede v »slovenski« Sv. Jožef z uradnim naslovom St. Paul The Apostole Church.
Takšna je pač usoda, zaradi zapiranja rudnikov se je prebivalstvo drastično zmanjševalo in na drugi strani zaradi neizbežnega stapljanja nacionalnih priseljenskih skupnosti. Tako je bilo in tako bo tudi v bodoče…
Na sliki: nova St. Paul the Apostole Church v Calumetu
V takih rudnikih so Slovenci delali v drugi polovici 19. stoletja v Calumetu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s