PRED 100 LETI SO IMELI SLOVENCI V ZDA V CLEVELANDU SVOJO LIVARNO

 

Železarstvo je proizvodna dejavnost, ki je v zgodovini slovenskega gospodarstva igrala glavno vlogo pri razvoju obrti in nato pri industrializaciji Slovenije.

Prvo pridobivanje železa v naših krajih sega že skoraj 2000 let nazaj. V času od 14. do 19. stoletja se je fužinarstvo razvilo po skoraj vsej Sloveniji. Fužinarski obrati so tako nastajali na Gorenjskem, v Mežiški dolini, na Pohorju, na Dolenjskem in na Štajerskem. Zelo hitro je to bila ena izmed hrbtenic razvoja slovenskega gospodarstva.

Dokaj nepoznano pa je; da so imeli Slovenci v Clevelandu, Ohio v ZDA že pred skoraj 100 leti svojo livarno. Ko je obstajala je bilo to največje tovrstno slovensko podjetje v ZDA.

Podjetje je bilo prvo te vrste, ki je bilo v celoti v slovenskih rokah, oziroma  rokah slovenskih izseljencev v ZDA. Njena dejavnost je takrat v javnosti žele veliko pozornosti in se smatrala kot preizkus slovenske zmogljivosti na industrijskem področju v ZDA tistega časa.

Pobudo za ustanovitev prve slovenske livarne v Clevelandu je dala, takoj po koncu prve svetovne vojne skupina slovenskih izseljencev iz Clevelanda in okolice. Glasilo Ameriške dobrodelne zveze- »Our voice« je takrat zapisal ; »Sklicali so sestanek v prostorih Cirila  Jančarja na 16107 Waterloo Rd., na katerem so se podrobno o vsem pogovorili »

Že v začetku so  ugotovili, da jim  manjka denarja za njihovo željo po veliki povsem samostojni livarni.. Ker sami niso imeli dovolj denarja so ustanovili delniško družbo, v kateri je bilo približno dve sto delničarjev.

Kupili so si zemljišče na stari St. Clair cesti in nato leta 1921 začeli graditi livarno. Poslopje je bilo zgrajeno in urejeno leta 1923 in še isto leto je steklo tudi delo v podjetju, ki se je imenovalo »Euclid Foundary Comppany.  Rojaki pa so livarni kratko rekli »slovenska fondra«.

Prednost pri zaposlitvi so imeli delničarji. Delali so z vnemo in veseljem. Vlivali so večje in manjše predmete. Livarji so prejemali po 95 centov na uro, pomočniki in težaki pa po 50 do 60 centov. Livarna je zaposlovala do 95 delavcev, ko je bila v polnem obratovanju.

Obrat je lepo napredoval do leta 1930 ko se  je začela gospodarska kriza in so začele cene padati.. Podjetja so drug drugemu prevzemala naročila. Tako je slovenska livarna dobila vse manj naročil. Vodstvo je apeliralo na delavce, naj privolijo v znižanje plač, da bi se izvlekli iz težkega položaja, a večina od njih je v svojem nerazumevanju resnosti stanja predlog odklonila.

Kljub vsem prizadevanjem vodstva je žal slovenska livarna  Euclid foundary 3. januarja 1936  odšla v stečaj in bila prodana po sklepu sodišča. Prvi predsednik slovenske livarne v Clevelandu je bil Joseph Kunčič. Po  njegovi upokojitvi je podjetju nekaj časa predsedoval takrat mladi odvetnik  kasnejši senator Frank Lausche,

Livarna

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s