30 let ga ni več v Parizu.

 

Te dni mineva točno 30 let odkar je v Parizu, star komaj 65 let, umrl ugleden raziskovalec, dr. Jože Pretnar. V Parizu je bil eden izmed vodilnih izvedencev za elektroniko in elektrotehniko. Na francoskem ministrstvu za industrijo je bil zadolžen za tehnične patente.

Rodil se je leta 1921 v Ljubljani, kjer je obiskoval realko. Druga svetovna vojna in okupacija sta tudi Pretnarja odpeljala najprej v internacijo, končno pa v partizane. Še v Parizu je rad pripovedoval svoje dogodivščine na osvobojenem Visu.

V začetku leta 1946 je prispel z nekaterimi jugoslovanskimi borci in sodelavci OF (Osvobodilna fronta) kot francoski štipendist v Francijo. Že takrat in še posebej po doktoratu v Toulousu, se je usmeril v tehnične vede, hkrati pa se je pozneje v Parizu, kjer si je ustvaril družino in dom, začel poleg službe v uglednem Alsthomu in v ministrstvu za  industrijo osebno ukvarjati z izumiteljstvom. Vseskozi si je prizadeval za sodelovanje med Francijo in takratno Jugoslavijo. Konkretno je tako sodeloval pri projektih Iskre in Thompsona. Izboljševal je sisteme žičnic in varnostnih naprav v rodnikih, pa tudi v prometu  in zdravstvu.

pariz

One thought on “30 let ga ni več v Parizu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s