Alexander Kadunc- novinar, književnik in sin Ljubljančana Antona Kadunca  

 

zaloba sao Paulo

Pred 28 leti je v Sao Paulu pri založbi Icone Editora izšla pesniška zbirka Aleksandra Kadunca z naslovom »81«. Zbirka je tiskana v portugalskem jeziku, vendar vsebina razkriva tudi njegove slovenske korenine.

Njegov oče je bil Anton Kadunc (o njem sem že pisal) mati pa Jožefine, ki sta se preselila v Brazilijo leta 1932. Istega leta se jima je rodil Aleksander. Psihologi bi verjetno rekli, da je živel v senci uspešnega očeta. Izbral si je povsem nasprotno dejavnost od očeta. Ni gradil nebotičnikov, temveč pisal. Svojo novinarsko kariero je leta 1953  pričel pri uglednem brazilskem dnevniku »O globo«. Pozneje pa je sodeloval pri raznih časnikih, kot na primer »Folha de Sao Paulo«. Največji del svojega življenja pa je posvetil radiu in televiziji.

Polnih 17 let je bil novinar in urednik na TV kanalu »Rede banderintes« v Sao Paulu, kjer je bil organizator in vodja oddelka za novinarstvo. Med drugim je bil tudi eden izmed vodilnih delavcev radijske in TV postaje “TUPI”. Nekajkrat je obiskal  domovino svojih staršev  in pozneje v brazilskih časnikih, na radiu in televiziji objavil vrsto prispevkov o naši državi.

Umrl je oktobra 1989 . V takrat jugoslovanski naselbini v Sao Paulu, kjer je živel, je bil priljubljen in spoštovan. Znan je bil kot velik boem, ki je kljub kratkemu življenju veliko dosegel. Svojo bogato knjižno zapuščino je zapustil knjižnici izseljenskega društva SAUIG v Sao Paulu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s