Frankie Yankovic, kralj polke v ZDA.

Jankovic 1

Na današnji dan, 14.oktobra 1998 je na Floridi v ZDA umrl legendarni  Frankie Yankovic, ameriški Slovenec, polka glasbenik. V ZDA so ga radi klicali »kralj polke«.

Rodil se je slovenskim staršem 15.julija 1915 v Davisu, Zahodna Virginija in je bil edini sin od štirih otrok. Oče Andrej Jankovič je bil doma iz Kala pri Pivki, mama Rosi, rojena Melem  pa iz Cerknice. Družina je živela v slovenski skupnosti v mestni četrti Collinwood v Clevelandu. Rasel je izključno v slovenskem okolju in se angleščine naučil šele v  osnovni šoli. Kakor vsi Slovenci se je tudi Frankie hitro navdušil za harmoniko, tako da jo je že pri svojih devetih letih začel igrati.

Yankovic je glasbeni samorastnik, ki je izšel iz glasbenega okolja slovenskih priseljencev. Začel je vaditi na harmoniki na gumbe, kakršne je takrat izdeloval Anton Mervar v Clevelandu. Kasneje je prešel na klavirsko harmoniko, o kateri meni, da je popolnejši instrument. Njegov prvi ansambel so sestavljali tudi drugi člani slovenske skupnosti: Frank Škufca, Bull Dunlavay, Al Naglitch in Lee Novak.  Nastopali so sprva v Clevelandu na družinskih proslavah in družabnih prireditvah SNPJ in Ameriške bratske zveze. Kmalu zatem so postali najbolj popularen ansambel v mestu. Leta 1932 ga je James Malle povabil v radijski studio, da zaigra na slovenskem nedeljskem radijskem programu, kar mu je tudi odprlo možnosti, kajti tako so ga lahko slišali tudi drugod. Med leti 1943–1945 je bil v ameriški vojski na nemški fronti, se udeležil bitke za Aachen in bil v bitki za Ardenne težko poškodovan.

Njegov prvi večji hit je bila pesem »Just Because« leta 1948. Z Martinom Antončičem (Heine Martin) je prešel k postaji WGAR. Vrh v svoji glasbeni karieri je dosegel v 50 ih- in 60-ih letih prejšnjega stoletja, ko je imel redne tedenske oddaje na TV postajah Cleveland (WENS), Chicago (WGN), Buffalo (WKBK) in Los Angeles (Lawrence Welks’s TV).

Med svojim glasbenim ustvarjanjem je posnel več kot 200 pesmi. Leta 1986 pa je dobil tudi Grammy-ja za najboljšega izvajalca polke. Večinoma je igral v stilu slovenske polke »Slovenian style polka«, sodeloval pa je tudi z drugimi izvajalci. Prodanih je bilo več kot 30 milijonov njegovih plošč.

Slovensko glasbo je posnel tudi na gramofonske plošče; pred njim sta v ZDA posneli  plošče sredi 20-ih let le slovenski izseljenki Josephine Lausche in Mary Udovic. Prve njegove plošče so izšle pri Cleveland Recording Company..

S skladbo Beers and cheers je sprožil navdušenje za harmoniko na gumbe po ZDA. Vsega skupaj je izdal pri Columbii in RCA Victor 30 albumov, vseh njegovih prodanih plošč pa je nad 6 milijonov. Ta uspeh je omogočil, da je Columbia začela izdajati plošče tudi drugih slovenskih glasbenikov v ZDA (Vadnal, Johny Pecon, Hebat — vsi iz Collinwooda). Pri založbi Mills Publishing Company v New Yorku je začel 1946 objavljati pesmarice (songbooks) s starimi slovenskimi napevi, zanje priredil glasbo za klavir in harmoniko ter jim dodal »ameriške« naslove. Vsega je izdal 14 zvezkov, v vsakem po 12 pesmi. Pri prvih 7 zvezkih sta sodelovala Joe Trolli in J. Pecon, pri zadnjih le še Trolli.

Yankovic je v ZDA prenesel polko iz gostinskih lokalov na radio in televizijo. Prodrl je z njo prek slovenske etnične meje, v katero je bila dotlej zaprta, in pri tem opozoril Američane na slovensko ljudsko glasbo. Premagal je predsodke proti etnični glasbi, ki so dotlej prevladovali na ameriški TV.

S svojim orkestrom je nastopal po vseh državah ZDA, vključno s Havaji in Aljasko, v  Kanadi in Evropi (Jugoslavija, Nemčija, Španija). Uspel je tudi tam, kjer je bila polka neznana (Hollywood, Las Vegas). Veliko so mu pomagali sproščeni stik s publiko in odlični soigralci, med katerimi je bilo precej clevelandskih Slovencev; Pecon (harmonika na gumbe), Ron Sluga (banjo), Buddy Griebel (klavir), Al Naglitch (klavir), Joey Miskulin (iz Chicaga, harmonika).  Pri njegovem glasbenem ustvarjanju  so sodelovali tudi glasbeniki drugih narodnosti.

Yankovic je začetnik »ameriške polke«.  Za vedno bo kot sin slovenskih izseljencev zapisan v zgodovino glasbenega ustvarjanja v ZDA.  Yankovic

 

One thought on “Frankie Yankovic, kralj polke v ZDA.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s