Slovenec iz Brazilije, Vinko Mirt je imel ljubezen – heraldiko.

grbi

 

Pri svojem delu sem srečal veliko izseljencev iz različnih delov sveta.  Poleg imena in priimka je bil razpoznavni znak tudi poklic: »Saj veš oni tapetnik, oni vodič, oni strojnik» in tako naprej. Nekaj pa je bilo takih, da še danes ne vem kaj so, oziroma so bili po poklicu, se pa jih dobro spomnim. Živo se mi kažejo pred očmi in sicer po njihovem hobiju.

Eden izmed takih je bil tudi Vinko Mirt iz Sao Paula v Brazilij. Navkljub prizadevanju, da bi se spomnil, pa čeprav sem se večkrat pogovarjal z njim, vem le to da je bil velik ljubitelj zastav in slovenskih grbov.

Revija Rodna gruda je nekaj let zapovrstjo objavljala njegove članke o slovenski zastavi, grbih… Veliko je objavljal v reviji »Glas Korotana«, ki jo je izdajal Ivan Tomanič na Dunaju. Enega izmed njih, o slovenskih imenih mesecev, je Slovenska izseljenska matica objavila v Slovenskem izseljenskem koledaju za leto 1996. Vem dobro, da je bil ustanovitelj Slovenskega heraldičnega društva v Braziliji, kar je bil edini primer v slovenskem izseljenstvu.

Rodil se je decembra 1920. V tujino je odpotoval v usodnem letu 1945 in se pozneje nikoli več ni vrnil. V Braziliji je bil dejaven član tamkajšnje slovenske skupnosti, sledil je dogodkom v domovini in v izseljenstvu oziroma emigraciji. Iskreno se je razveselil razglasitve slovenske neodvisnosti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s