Lojze Kaferle iz ZDA

 

Mirana na Dolenjskem

Na današnji dan, 12. februarja 1985 je umrl eden izmed  najbolj vidnih in uglednih slovenskih izseljencev v ZDA Louis (Lojze) Kaferle.

Lojze Kaferle je bil rojen 14.maja 1900 v vasi Selo pri Mirni na Dolenjskem. V Ameriko je prišel leta 1921 in najprej delal v rudnikih v Zahodni Virginiji, leta 1924 pa je prišel v Cleveland, kjer je bil prav tistega leta dograjen Slovenski narodni dom na St. Clair Ave.

Slovensko kulturno delovanje je bilo takrat v najlepšem razcvetu, pravi raj za mladega, dela voljnega moža, ki se je hotel kulturno udejstvovati. Tu si je tudi našel ženo, s katero sta si delila vse dobro in slabo polnih 52 let. Kot je sam nekoč rekel, bi brez njenega razumevanja in odobravanja sploh ne mogel toliko delati za slovensko skupnost.

Ker je bil sposoben in delaven je bil dobrodošel v colinwoodski naselbini. Pomagal je vsem organizacijam, društvom, pevskim zborom in dramskim društvom. Redki so bili večeri, ko je bil doma. Središče njegovega dela je bil slovenski delavski dom na Waterloo Rd.  v Colinwoodu. Med drugim je bil zadolžen tudi za to, da je v slovenske liste pošiljal reklamne dopise in ocene iger in koncertov.

Ob njegovi 75-letnici je o njem dr. Edi Gobec med drugim zapisal: »Nad pol stoletja je bil v središču vsega slovenskega  bratskega in kulturnega življenja ter ustvarjanja v Ameriki. Rojaki so mu zaupali vrst vodilnih vlog. Bil je eden izmed glavnih stebrov slovenstva v Clevelandu in vsej Ameriki.

Lojze Kaferle je sodeloval pri dramskem društvu »Anton Verovšek«, kjer je bil igralec in režiser. Deloval je pri dramskem društvu »Ivan Cankar«, pri pevskem zboru »Jadran«. Več desetletji je bil marljiv dopisnik in njegove članke zasledimo v Enakopravnosti, Prosveti, Mladinskem listu, Cankarjevem glasniku, Ameriškem družinskem koledarju, Rodni grudi in Slovenskem izseljenskem koledarju.

Član SNPJ je postal že ob prihodu v Ameriko, v Clevelandu pa je pristopil k društvu 142 SNPJ, kjer je bil zapisnikar polnih 16 let.. Na konvenciji leta 1933 je bil izvoljen v nadzorni odbor, kjer je sodeloval do leta 1956.  Bil je tudi v direktoriju Slovenskega delavskega doma. Bil je tudi med organizatorji slovenske šole leta 1931 in med ustanovitelji mladinskega pevskega  zbora leta 1934, ki deluje pod imenom št.3 SNPJ.

Ob gospodarski krizi oziroma zlomu 1933 je prevzel tudi predsedništvo »odbora vlagateljev banke NAT«  kjer je pomagal varčevalcem do manjše izgube.

Leta 1937 je Lojze Kaferle dobil častni naslov predsednika »Cankarjeve ustanove«, ki je izdajala mesečno literarno revijo Cankarjev glasnik do leta 1934. Urednik je bil Etbin Kristan, upravnik pa Milan Medvešek.

Lojze Kaferle je bil deležen številnih odlikovanj. Ob njegovi 50 -letnici mu je društvo št. 142 SNPJ podarilo tudi pisalni stroj, ki ga je  do dobra izkoristil.

Že v času ,  bolezni,  leta 1984 mu je  g. Vida Tomšič, ki se je udeležila proslave 50 letnice Progresivnih Slovenk Amerike, izročila tudi Diplomo Slovenske izseljenske matice, ki jo je bil zelo vesel.

Od njega so se ob smrtni postelji poslovili predstavniki sedmih društev in organizacij. V imenu jugoslovanskega generalnega konzulata se je poslovil, takrat, novi generalni konzul Ivo Vajgl.

cleveland Kaferle

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s