Posolica pomeni na otoku Pagu naravno nevšečnost.

5 posolica

Pred dvema dnevoma sem na FB pisal o paških oljkah. Nekaj prijateljev me je zaprosilo, da o tej naravni nevšečnosti povem nekaj več-

Posolica je naravni pojav, ki nastane ob istočasnem delovanju različnih naravnih okoliščin. Nastane z delovanjem močnega vetra na morju, ko veter z pihanjem preko vzburkanega morja dvigne kapljice morske vode in ustvari »morski dim« . Nastane pa tudi ko močni valovi udarjajo v obalo. Pri tem kapljice morske (slane) vode dosežejo obalo oziroma kopno. Te kapljice morske vode se posuše tako, da del vode izpari   del pa jo na podlaga upije.  Podlaga so seveda tudi    rastline, zemlja in objekti.   Potem ko kapljice morske vode ostanejo brez tekočine nastane droben – fin sloj soli.

5-posolica1

Posolica najpogosteje nastane na območjih kjer pogosto piha burja, kot na primer na otoku Pagu kamor burja prinese morske  kapljice   iz Velebitskega kanala.   Drugi vetrovi ne povzročajo posolice. Posolica se običajno prime za travo, grmovje in stebla oljk. Če je posolica močna se nabira tudi na stavbah. V primeru, da močna burja traja več dni je lahko posolica debela tudi nekaj centimetrov, tako da predli prizadeti z posolice izgledajo, kot da bi na njih padal sneg.

posolica

Slana trava pa je domačim živalim na teh predelih okusna hrana.  Ovčjereja na otoku Pag je razvita prav zardi posolice na travi. Ovčje paško mleko je edinstvenega okusa prav zaradi soli. In seveda je temu primerna tudi kvaliteta znamenitega paškega sir.posolic 8

Posolica povzroča probleme tudi v elektro oskrbi. Tanki sloji soli na električni napravah in žicah daljnovodov povzročajo probleme ob prvih količinah vode pa naj si bo to ob dežju, megli ali celo povečani vlažnosti zraka. Rezultat je v topljenju posolice, ki s tem razžira železne konstrukcije, poškoduje izolacijo in povzroča kratke stike in s tem pogoste prekinitve dobave električne energije.

posolic 6

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s