Tenorist Karlo Košuta se je za stalno vrnil na Kras.

Karlo Košuta

Človek ne more verjeti, da bo kmalu minilo dvajset let odkar med nami ni več Karla Košuta, opernega pevca svetovnega slovesa. Po kratki in težki bolezni je v starosti 68 let v Vidmu v Italiji, 22.januraja 2000 umrl. V svojih najboljših letih je bil gost domala vseh največjih opernih gledališča na svetu.

Rodil se je 8.maja 1938 v zavedni slovenski kriški družini. Po osnovni šoli v domačem kraju je opravil še dva razreda slovenske  gimnazije v Ulici Lazzaretto vecchio. V letu 1948 pa je s starši emigriral v Argentino. Sprva je opravljal mizarski poklic, potem pa se je, na stričevo prigovarjanje, posvetil študiju solopetja.

Po osmih letih študija na glasbeni akademiji v Buenos Airesu je leta 1958 začel kariero opernega pevca v znamenitem gledališču Colon v Buenos Airesu. Zaradi svojega izjemno lepega tenorja je kmalu zaslovel z izvajanjem , predvsem dramatičnih vlog. Zelo hitro je začel nastopati  v Parizu, Berlinu, na Dunaju, v Moskvi, v Londonu, v New Yorku, San Franciscu, Chicagu in drugod.

Umetniška pot pa ga je v 70 letih pripeljala tudi v Trst na prag rojstne hiše. Tam je pel glavno vlogo v Othelu, ki je ostala njegova najljubša vloga. V  tržaškem Verdiju je nato nastopal  v glavnih vlogah še leta 1972 in 1975. Takrat je verjetno dozorela njegova velika želja, da se vrne domov.

In tako se je leta 1980  Karlo Košuta vrnil v svoj rodni Križ. Še vedno je nastopal po Italiji, Nemčiji, Španiji. Nastopal je tudi v bližnji Ljubljani. Kmalu se je iz Križa preselil na Prosek – Devinšina, kjer si je zgradil nov dom.

Navkljub dolgemu bivanju in delovanju v špansko govorečem Buenos Airesu je ohranil svojo pristno kraško slovensko govorico

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s