Kje in od kdaj živijo Slovenci na Švedskem? Eskilstuna – KD Slovenija 10. nadaljevanje

Eskilstuna 3

Eskilstuna je mesto in občina v okrožju Sodermandland in je imelo leta 2015 100.092 prebivalcev. Mesto se nahaja ob reki Eskilstunaan, ki povezuje jezeri Hjalmaren in Malaren.

Eskilstuna je med industrijsko revolucijo postalo eno najpomembnejših industrijskih mest na Švedskem. Dobilo je vzdevek “Stalstaden” – mesto jekla. poleg strelnega orožja so izdelovali  tudi jedilni pribor, škarje in strojna orodja. V spomin na jeklarsko industrijo je v mestnem grbu prikazan jeklar. Mesto Eskilstuno včasih imenujejo Shefild Švedske.

Danes je pomembno industrijsko mesto s svetovno znanimi podjetji, kot so ; nakladalci Volvo, ključavnice  Assa.

Eskilstuna 2

V mestu Eskilstuna živi le okoli 40  Slovencev, od katerih se jih je večina  tu naselila koncem 60 let prejšnjega stoletja. Nekateri so sem prišli z družinami, večina pa so bili mladi fantje,ki so hitro našli zaposlitev in kmalu srečali tudi švedska dekleta.

Švedska je leta 1970 spremenila svojo  priseljensko politiko in ponudila tako možnost učenja švedskega kakor tudi materinega jezika. podpirala je tudi ustanavljanje nacionalnih društev.

Zato ni slučaj, da so bil ob času ustanovitve slovenskega društva “Slovenija  v tem mestu že ustanovljena:

  • Jugoslovansko društvo Eskilstuna
  • Hrvaško društvo Vladimir NAZOR
  • Jugoslovansko društvo SLOGA
  • Makedonsko društvo MAKEDONIJA

Ko so Slovenci leta 1970 v Eskilstuni ustanovili svojo društvo so naleteli na številne organizacijske in finančne težave. S povečano gospodarsko krizo v tistem času so bila prizadeta tudi društva. Ena izmed glavnih težav tistega časa, pri delovanju nacionalnih društev , so bili mešani zakoni.

Partnerji slovenskih deklet ali mož niso imeli enakih interesov kot so jih imeli Slovenci. To se je najbolj poznalo pri otrocih iz mešanih družin, ki niso imeli pravega motiva za učenje slovenščine, kar je bilo razumljivo, saj so doma govorili oziroma še bolj danes govorijo švedsko.

Na srečo pa je večina članov društva Slovenija navkljub vsemu poizkušala vzpodbuditi za učenje slovenskega jezika in spremljanje slovenske kulture tudi svoje zakonce in otroke. V društvu so zato imeli tečaj slovenščine tudi za odrasle,kakor tudi za otroke. Organizirali so priljubljene tečaje za pripravo slovenskih jedi.

V društvu so imeli svojo šahovsko sekcijo, namizni tenis, organizirali so tekmovanja v recitacijah. Popularni so bili tudi izleti v bližjo in daljno okolico Eskilstune. Povezovali so se z ostalimi slovenskimi društvi na Švedskem, posebej še z društvom v   Kopingu.

Eskilstuna 1

Posamezni člani  slovenskega društva v Eskilstuni:

  • Marija Preskar

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s