Kje in od kdaj živijo Slovenci na Švedskem? Jonkoping – Dravinja 9. nadaljevanje

jankoping 4

Jonkoping je mesto na jugu Švedske. Leta 2015 je štel 93.797 prebivalcev in se nahaja na južnem koncu drugega največjega švedskega jezera Vattena v pokrajini Smaland. Občina Jankoping pa ima 134.785 prebivalcev in je najbolj naseljeno območje pokrajine Smaland.

Mesto je ime dobilo tako, da so uporabili  ;”Jon”, ki izhaja iz imena polotoka  Junfebacken, drugi del imena pa izhaja iz besede “koping“, ki je stara švedska beseda za trgovsko središče oziroma tržnico.

Jonkoping je bil dolgo časa, od 1845 pa do leta 1970, znan po industriji vžigalic, danes pa je pomembne nordijski logistični center, kjer se nahaja veliko glavnih skladišč podjetij kot so Elkjop, Ikea, Electrolux, Husquarna.

Jonkoping 3

Del mesta Jonkopinga je tudi njegov vzhodni del – Husqvarna , kjer je v glavnem industrija.  Nekoč je bilo to samostojno mesto, danes je Husqvarna že sestavni del mesta. Jankoping je danes poznan po največjem  gozdarskem sejmu na svetu – Elmio Wood.

V času  60 let prejšnjega stoletja je bilo v Husquarni in Jonkopingu relativno veliko Hrvatov in Srbov. Toko da je razumljivo, da so si kmalu ustanovili svoja tri društva:

Jugoslovansko društvo 25.maj v Husquarni,

Društvo Jugoslovanov v Jonkopingu

Jugoslovansko društvo JEDINSTVO. 

Sredi leta 1979 pa se jim pridružilo  v Jonkopingu ustanovljeno novo slovensko društvo, ki si je nadelo ime po bistri reki Savinji.

Slovensko društvo Savinja se je v začetku znašla v težavah, ki pa so ji ga pomagali razrešit ostala slovenska društva v tem delu Švedske.

Predstavnica tega društva Hedvika Benček  se jeleta 1978 ueležila, kotedina Slovenka tudi  seminarja za jugoslovanske  izseljenske društvene delavce  v Koprru.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s