Knjiga: “Štiri pota in razpotja”, Švedska

Tone Jakša Švedska1277

 

Letos mineva 40 let, odkar je v Stockholmu na Švedskem izšla drobna knjižica z naslovom: “Štiri pota in razpotja” ,prva antologija slovenske poezije na Švedskem, v kateri so se z z izborom svojih pesmi predstavili štirje naši rojaki, ki so, oziroma še živijo na Švedskem.

Vse štiri pesnike povezuje življenje v tujem kulturnem okolju, duhovna povezanost s staro domovino in iskrena ljubezen do materinega jezika, težko pa bi – kot je zapisano v uvodnih besedah- za vse štiri avtorje našli kak drug skupni imenovalec, saj so si zelo različni tako po načinu doživljanja kakor tudi po načinu izražanja.

V iskanju pesniške harmonije se vsak po svoje loteva spominov na domovino, se nostalgično spominja mladosti nekje v  drugem delu sveta, “kjer besede imajo svoj vonj, svoj zven in okus”.

V knjižici “Štiri pota in razpotja” se predstavijo Marija Hriberšek, ki zdaj živi v Halmstadu, Jan Zavdlav (psevdonim) iz Stockholma, Avguština Budja iz Landskrone in Tone Jakše (na sliki levo) , ki je v knjižici tudi napisal spremno besedo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s