Slovenska kolonija v Cuvlette – Merlebach v Franciji

Slovenska kolonija v Cuvlette Merlebach 195331552

Priloženo razglednico je na Slovensko  izseljensko matico leta 1953 poslal Albin Pavlič. Tega leta je v Merlebachu bilo zelo aktivno “Jugoslovansko pevsko podporno društvo SAVA”. Albin je bil tajnik tega društva in tesen sodelavec Matice. To je bil čas, ko je bila slovenska skupnost v Franciji na vrhuncu svoje moči. Istočasno pa je bil to tudi čas, ko se je marsikateri izmed slovenskih izseljencev odločil za povratek v domovino.

Šele danes po tolikih desetletjih razumem njihovo veliko dilemo tistega časa. Ali se vrniti v domovino, sedaj ko je druga svetovna vojna končana in ko  bo tudi življenje v stari domovini lepše, ali pa ostati v novi sredini, ki je z velikimi koraki prihajala k lepšemu in predvsem bogatejšemu življenju.

Albin Pavlič je poslal fotografijo kraja v katerem je takrat živel. Predel Merlebacha z imenom Cuvlette je zaradi velikega števila slovenskih rudarjev dobil vzdevek “Slovenska kolonija”

Iz fotografije – razglednice se lepo vidi kraj, kjer so takrat delali (rudnik nad naseljem) in lično urejeno naselje , kjer so v lepih in za tisti čas prostornih hišah živeli rudarji. Naselje je že takrat imelo krožišče, vse ulice so  bile povezane.

Slovenska kolonija v Cuvlette Merlebach 195331553

Hiše so bile v glavnem  dvojčki ali četverčki. Tudi tiste, redke sicer, ki so bile več stanovanjske so razpolagale z obsežnim vratom. Na njem so pridne gospodinje , poleg rož pridelale, kar precej zelenjave.

Okolica kraja je bila lepa, zelena , veliko možnosti za sprehode. Čeprav Pavlič na razglednici ni govoril o tem, ali se bo tudi on vrnil v Slovenijo ali ne, pa se mi dozdeva, da je bi namen pošiljanja takšne razglednice neke vrste opravičilo. Opravičilo, da bo ostal v Franciji. Če si ta kraj primerjal s strmimi bregovi ob Savi od koder so se mnogi izselil v Francijo je bila odločitev za povratek ali ne kar jasna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s