ORUMENELA FOTOGRAFIJA: Louis Adamič je Titu izročil dela Paula Robesona.

Adamiču izroča Titu knjigo Paula Robsona1673

Letos, ko smo slavili 120 obletnico rojstva  velikega slovenskega izseljenca Louis Adamiča,  sem v “kovčku” našel zanimivo fotografijo, ki jo prilagam. Maršalu Titu, predsedniku Jugoslavije Adamič izroča dvoje map Paula Robesona, ki jih je izdala znana založba Columbia.

Paul Robeson je eden izmed najbolj znanih ameriških pevcev in filmskih igralcev (1898-1976). Posebej je bil znan po politični dejavnosti, predvsem pri zavzemanju za brezposelne delavce in antiimperialistične študente, ki jih je srečal v Veliki Britaniji, kjer je nekaj časa živel. Bil je velik nasprotnik fašizma in je aktivno sodeloval v španski državljanski vojni.

V ZDA je bil aktiven v Gibanju za državljanske pravice. Njegova naklonjenost takratni Sovjetski zvezi in komunizmu  ter predvsem kritika ameriške vladne in zunanje politike so povzročile, da je bil v času Mc. Carthya uvrščen na črno listo in je bil nekaj časa celo brez potnega lista.

Zanimivo je, da je pričujoča fotografija bila distribuirana medijem preko uradnih jugoslovanskih kanalov. Na njej se tudi jasno vidi za kakšno darilo gre. Jugoslavija se je takrat komajda rešila vpliva Sovjetske zveze in na velikih vratih sprejemala ZDA.  Predsednik Tito, pa sprejema , namrščen sicer, dela  ameriškega pevca in igralca, ki je v nemilosti v svoji državi. Da je zagata še večja mu darilo izroča, prav tako ameriški državljan.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s