60 let od odkritja spomenika Ivanu Zormanu v Clevelandu.

Ivan Zorman

Konec septembra,  točneje 27. septembra,  bo minilo 60 let od odkritja spomeniku Ivanu Zormanu v Clevelandu. Tega dne, leta 1959 so pod okriljem Lige za jugoslovanski kulturni vrt, v katerem sta do takrat že stala spomenika Ivanu Cankarju in škofu  Frideriku Baragi postavili še spomenik znanemu ameriško-slovenskemu pesniku Ivanu Zormanu.

Ivan Zorman je bil rojen 28 aprila 1889 v Šmarju -Sapu, umrl pa v Clevelandu 4.avgusta 1957 leta. Navkljub  šestim izdanim pesniškim zbirkam izdanih v ZDA , v Sloveniji oziroma Jugoslaviji ni bil poznan. Šele leta 1933 ga je Jugoslovanski univerzitetni klub, ki je zasedal v znanem Clevelandskem hotelu Hollender, častno omenil kot velikega “jugoslovanskega ” pesnika. Zato je sedaj prilika, da o tem pesniku povemo nekaj več besed, pa čeprav le ob priliki obletnice postavitve njegovega spomenika v Clevelandu.

Njegova družina se je 1893 izselila v ZDA, se 1893 za kratek čas vrnila  in spet odpotovala tja.  Zorman  je v svoji mladosti obiskoval šole po raznih krajih Minnesote, kjer so pač stari našli delo.

V Clevelandu pa je leto dni študiral angleški in francoski jezik  na benediktinskem kolegiju Sv. Janeza, kasneje 1910-1912 pa na univerzi Case Westwwern Reserve  glasbo pri A. Schroderju.

Nastopal je kot pianist v gledališčih in koncertnih dvoranah.Bil je več let organist v slovenski župniji v Clevelandu, ter zasebni učitelj petja, klavirja in orgel. poučeval je tudi v  slovenskem domu v Clevelandu književnost na slovenski šoli pri Slovenskem narodnem domu.

Na predvečer odkritja spomenika je prikazal “Slovenski oder” v dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clairu znano ljudsko igro “Miklova Zala”. Igro je režiral Franček Kolarič. V njej je nastopal tudi mladinski pevski zbor “Slavček” pod vodstvom M. Savernika.

Odkritju spomenika, ki ga je napravil kipar France Goršte, je prisostvoval tudi zvezni senator slovenski rojak Frank Laushe.

Frank Lauche1599

Laushe je bil Zormanov osebni prijatelj iz mladih let. Spomenik pa je odkrila pokojnikova hči Carmen Zorman. Zborovodja Anton Šubelj je recitiral znano Zormanovo pesem “Ko mene več ne bo”:

O bratje , spomnite se me tedaj-..

nerad pozabljen bil bi vekomaj—“

Po odkritju spomenika je bil v dvorani šole pri Sv. Vidu koncert Zormanovih skladb, med njimi 12 uglasbenih večinoma po njegovih lastnih pesmih. Na sporedu je bila tudi Prešernova “Nezakonska mati”” v angleškem prevodu  Ivana Zormana in po Zormanu prirejeni venček narodnih pesmi.

prenos Ivan Zorman

Na koncertu je sodelovalo skupno 250 pevcev in pevk. članov naslednjih , takrat še aktivnih (pripomba J.R.) clevelandskih slovenskih zborov; Glasbena matica, Ilirija, Korotan, Lira,k planina, Slovan ter Triglav in pevci iz Newburgha pri Clevelandu. Nastopili pa so tudi: Ann Sefard, Edvard Kenik, Carolyn Budau in Juan Price. Koncert in zbore je vodil Tone Šubelj, na klavirju pa jih je spremljala Vera Slejko.

get_img

Zormanov kip se je tako na najboljši možni način vključil v jugoslovanski kulturni vrt v Clevelandu. Zormanu delajo družbo Ivan Cankar in Simon Gregorčič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s