Slovenski ansambel KRISTAL iz Melbourna v Avstraliji

Ansambel KRISTAL Melbourne2172

Slovenski ansambel Kristal iz Melbourna je bil ustanovljen leta 1979. vsi njegovi člani so že prej igrali v nekoč aktivnih ansamblih, kot sta bila DRAVA in SNEŽNIK. Pobudo za ustanovitev ansambla je dal Otmar  (Oto) Verdenik. Pridružili so se mu še; Ivan Hace, Rudi Kalister in Marjan Svetin. 

Tri leta so nastopali v tej sestavi. Nato se je Rudi Kalister vrnil v Slovenijo. Kmalu jih je zapustil tudi Marjan Svetin.Večino časa so nastopali v sestavi;

Ivan Hace (klavirska in diatonična harmonika, bariton),

Graham  Bondey (bas kitara, pevec)

Vinko Vinc (bobni)

Otmar Verdenik (ritem kitara, solist)

Igrali so v slovenskih društvih oziroma klubih po NSW. Prav tako pa so bili dobrodošli v  avstrijskih, holandskih in nemških društvih. Največkrat so nastopali skupaj s kvartetom ZVON. Radi pa so nastopali tudi po notranjosti Avstralije in po Tasmaniji.

Vodja ansambla Otmar Verdenik izhaja iz Zgornje Pristave pri Ptuju in izhaja iz glasbeno nadarjene družine. Preden je prišel v Avstralijo je živel v Nemčiji. Aktiven je bil v slovenskem društvu Planica. Tudi njegova sinova se ukvarjata z glasbo. Rad reče; “ko sem v začetku 50 let prejšnjega stoletja živel v Mariboru je bilo to veselo mesto, v njem je bilo veliko zabav, plesov in druženja. Slovenski človek je ta duh veselosti in poskočnosti prinesel  s seboj v tujino – v svoj novi svet. V svet izseljenske usode, ki je razpet med petjem in glasbo in spomini na staro domovino”

 

Komentiraj