Čeha Antona Čermaka je kot župana Chicaga zadel strel, ki je bil namenjen predsedniku Rooseveltu.

Grob Čermaka

Ko so se slovenski izseljenci v Chicagu v 50 letih prejšnjega stoletja začeli naročati na revijo Rodna gruda, smo v Slovenski izseljenski matici  kmalu videli, da jih večina iz Chicagu živi v osrednjem delu Čermakove avenije. Danes te avenije ni več, oziroma se je ta predel velemesta povsem spremenil. Zadnji podatek o Čermakovi aveniji smo zabeležili leta 1958,  ko je 25. marca takratni župan Richard Daley otvoril novo električno napeljavo v  slovenski naselbini na Čermakovi aveniji. Po slovesnem prižiganju novih luči v tem delu mesta se je razvil motoriziran sprevod 250 vozil, med njimi je bilo mnogo vozil slovenskih organizaciji, ki so v tistem času delovale v Chicagu. Kot rečeno, danes v Chicagu ni več Čermakove avenije, spomin na nekdanjega župana Chicaga čeških korenin pa je razviden na večih drugih mestih.

Portter Čermaka

Slovenska javnost, pa ne le samo izseljenska,  premalo ve o Čermaku. Ne nazadnje je prišel v ZDA iz iste države – Avstro-ogrske, katere del smo bili tudi sami. V očeh ameriške javnosti sta bili češka in slovenska skupnost ( takrat izraz slovensko  skorajda ni bil uporabljen)  enakovredne. Resnici na ljubo je treba povedati, da je bila češka, starejša in  številčnejša.

Že iz Češke kot rudarji prispeli v ZDA

Anton Joseph Čermak se je rodil leta 1873 v rudarski družini  v Kladnu ( 50 kilometrov izven Prage) nekdanji Avstro-Ogrski (zdaj na Češkem). Komaj leto dni star se je starši izselil v ZDA, (svoj prvi rojstni dan je praznoval na otoku Ellis v pristanišču New York) najprej v mestece Braaidwood, Illinois. Takoj, ko je odrastel, se je pridružil očetu pri delu v rudnikih premoga v okrožju Will in Grundy. Ko je dopolnil 16 let, se je s starši preselil v Chicago, kjer pa je opustil delo v rudniku in začel delati pri cestnem prometu, ki se je takrat odvijalo s konjsko vprego.

Iz tistega časa je znan resničen dogodek o iznajdljivosti Antona pri vožnji z natovorjenim vozom navkreber. S polnim konjskim vozom se je postavil ob dno hriba, ko se je mimo pripeljal avto in se začel vzpenjati v klanec, mu je Anton, pa  in ne le on, hitro priključil svojega konja oziroma voz in mu tako zagotovil dodatno vlečno moč. Ko je na vrhu hriba iztovoril blago, se je s praznim vozom spet spustil na dno klanca in čakal na naslednji avto.

800px-Kladno,_pomník_Antonína_Čermáka (1)

Foto: Spomenik Čermaku v rojstem Kladnu na Češkem

V Chicagu je bila konec 19 stoletja močna češka skupnost. V soseski, ki se je imenovala Pilsen, je skrbel za konje v skupnem hlevu. V prvih letih svojega življenja je Čermak svoje izobraževanje dopolnil z večernimi šolami in dopisnimi tečaji.  Ko je prihranil dovolj denarja za nakup lastnega konja in vozička, se je lotil prodaje drv, nato pa je ustanovil svoje podjetje.

Sčasoma je začel delati v občinskih svetih in posebej še v mestnem policijskem sodišču. Tu je izkoristil različne poslovne priložnosti, posebej na področju nepremičnin, zavarovanj in bančništva.

Svojo politično kariero pa je pričel v mestni Demokratski stranki.  Začel je kot uradnik, napredoval v nadomestnega kapetana in se leta 1902  zaposlil v državni upravi.  Leta 1902 je bil izvoljen v predstavniški dom Illinoisa. Leta 1922 je bil izvoljen za predsednika okrožja Cook, leta 1931 pa za župana Chicaga.

Prvi »ne Irec« in prvi »ne Američan« za župana Chicaga

Čermakova županska zmaga leta 1931 je prišla po veliki gospodarski krizi in globoki ogorčenosti številnih prebivalcev Chicaga  zaradi  vse večjega nasilja in  slabega nadzora nad organiziranem kriminalom v  mestu, ki ga je poosebljal  Čermakov protikandidat William Hale Thomson, znan tudi kot »Big Bill«. Zgodovinarji ga še danes označujejo kot enega izmed najbolj neetičnih županov v ZDA vse do danes.

Številne etnične skupine, kot so Čehi, Poljaki, Ukrajinci , Judje, Italijani in Afroameričani, ki so se v začetku 19. stoletja začeli naseljevati v Chicagu, so bili večinoma ločene od političnega sistema. Deloma tudi zaradi pomanjkanja organiziranosti, ki jih je privedel do njihove premajhne zastopanosti v Mestnem svetu. Čermak, tudi sam priseljenec, je hitro prepoznal nove priseljence v Chicagu kot pomembno skupino ljudi, ki so  upravičeni do drugačnega položaja in s tem tudi do večje veljave tako za Čermaka kot županskega kandidata kot  njegovo mestno demokratsko organizacijo. 

Pred Čermakom so Demokratsko stranko v okrožju Cook vodili Irci . Le ti so najprej postali uspešni v politiki, ker so govorili angleško in ker zaradi otoka na robu Evrope niso imeli veliko sovražnikov prednikov. Kot je dejal stari rek: “Litvanec ne bo glasoval za Poljaka in Poljak ne bo glasoval za Litovca”. Nemec ne bo glasoval za nobenega od njih. Toda vsi trije bodo glasovali za purana – Irca. ” Ko se je Čermak povzpel na lokalno politično lestvico, je ogorčenje vodstva stranke raslo; ob zavrnitvi njegove kandidature za županskega kandidata s strani šefov, je Čermak prisegel na maščevanje. Oblikoval je svojo politično vojsko iz ne-irskih elementov in celo prepričal črnsega politika Williama L. Dawsona za prehod iz republikanske v demokratsko stranko.  Čermakove politične in organizacijske sposobnosti so pomagale ustvariti eno najmočnejših političnih organizacij tistega časa. Ob podpori Franklina D. Roosevelta na nacionalni ravni je Čermak člane čedalje večje črnske skupnosti v Chicagu postopoma uvajal v demokratični preplet življenja v Chicagu.

Hiša Čermaka

Foto: Domovanje Antona Čermaka v zahodnem delu Chichaga

Njegov protikandidat »Veliki Bill« tega seveda ni mirno gledal. Kot predstavnik obstoječe strukture irskega prevladujočega sveta v Chicagu ga je napadel na narodnostni osnovi: »Jaz se ne bom sedel nazaj na parnik in odšel v …Bohunk, Chairmoc, Chermack… ali kamor koli že..  Tony , Tone ali kaj že piše na osebni, si predstavljate župana svetovnega mesta s takim imenom?”

.Čermak je odgovarjal: “Moje ime je tako kot je, lahko komu ni všeč  … res je, da nisem prišel v ZDA na ladji Mayflower (prva ladja, ki je pripeljala prve angleške naseljence) , ampak sem prišel takoj, ko sem mogel.” To je bil močan poudarek in velika večina etničnih prebivalcev Chichaga  se je prav zaradi tega uprla Thompsonu in se obrnila k Čermaku. Tako je postal Čermak prvi župan Chichaga, ki ni bil rojen v ZDA.  V dosedanji zgodovini županov  tega    velemesta v ZDA je le še Michael Antony Bilandzic, sin hrvaških izseljencev leta 1976 -1979,  županoval Chicagu.

Prestregel je kroglo, ki je bila namenjena predsedniku.

  1. februarja 1933 se je Čermak v odprtem avtomobilu predsednika ZDA Franklina D Roosevelta peljal mimo parka Bayfront v Miamiju na Floridi. Tam je stal Giuseppe Zangara in dvignil pištolo proti predsednikovem avtomobilu. V tistem trenutku ga je Lilliana Cross, ki je stala blizu Zangare, udarila s torbico po roki in s tem verjetno rešila življenje predsedniku. Ena izmed krogel pa je zadela Antona Čermaka, ki je sedel poleg predsednika. Še danes so v ZDA znane besede, ki jih je takrat  težko ranjen Čermak  izdavilpredsedniku:  “Vesel sem, da sem bil jaz namesto tebe”.

Po dvotedenskem boju z posledicami strela je Čermak  6.marca 1933  v Miamiju umrl. Pokopan je na nacionalnem pokopališču Bohemija v Chicagu. Atentator Giuseppe Zangara je bil 20.marca 1933 v Miamiju usmrčen na električnem stolu.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s