Gostovanje ansambla Miha Dovžana na Švedskem leta 1973.

Slovenci v Malmoju , Seliger in Danijela Križ3175

Popoldne je začelo deževati. Dež in oddaljeno grmenje me je kar potegnilo v tisti del »kovčka« kjer so spravljene fotografije iz dežel v katerih žive Slovenci in tam pogosto dežuje. Vsaj včasih je bilo tako.

Zagotovo leta 1973, ko je na Švedskem gostoval ansambel Miha Dovžana. Ko so nastopili za Slovence v Malmöju se je takratni predsednik Slovenske izseljenske matice, ki je organizirala gostovanje, slikal z Amalijo Križ iz aktivne slovenske družine na jugu Švedske.

Draga Seligerja, kot predsednika SIM nisem poznal. Ko mu je leta 1979 prenehal mandat na SIM tja ni več pogosto hodil, vsaj ne v času po letu 1989 ko sem nastopil mandat glavnega tajnika. Mislim, da je bil le na enem občnem zboru. V »kovčku« bom moral najti kakšno sliko iz njegovega obiska na SIM. Bil pa sem na njegovem pogrebu 20O2. Kakor koli Drago Seliger mi je na tistih redkih bežnih srečanjih deloval pozitivno, predvsem pa je bil vedno dobre volje.

Tako kot na tej fotografiji. Tudi Amalija je bila vesela, kaj tudi ne bi bila, saj je bilo gostovanje ansambla Miha Dovžana, tega daljnega 1973 leta prvo tovrstno gostovanje med Slovenci na Švedskem. Le ti so tu živeli šele nekaj let, največ deset. S sestro Margaret sta bili stebri Slovencev v Malmöju.

Seliger v Malme, Švedska3155

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s