Izseljenstvo in prenos znanstveno tehničnih dosežkov.

Eden izmed pozitivnih učinkov izseljevanja na sploh, in ne samo slovenskega, je tudi hitro širjenje oziroma prenos rezultatov znanstveno tehničnega razvoja. To ne velja samo danes, čeprav je zaradi močno razvitega sistema obveščanja in hitrega prenosa podatkov najbolj vidno, ampak je obstajalo tudi v preteklosti.

Vedno so se ljudje selili; iz nerazvitega vzhoda na razviti zahod Evrope in prav tako iz njenega južnega  v severni del. To velja za severno poloblo Zemlje , na južnem delu pa velja obratna smer selitve prebivalcev.

V »kovčku« sem našel zanimivo fotografijo rojaka Okollischa iz Barbertona, Ohio v ZDA, ki jo je leta 1956 ponosno poslal domačim v »stari kraj«. Na njej je ovekovečil Slovenca Johna Pleterskega, ki je okopaval krompir s strojem, ki  ga je sam izboljšal, tako da je lahko s konjsko vprego, naenkrat okopaval kar njene tri vrste.  Domači v Sloveniji so ga takrat še okopavali zgolj s motikami. Čudili so se neizmerni velikosti nasadov  v primerjavi z majhnimi zaplatami zemlje po Sloveniji . Izjema je bila takrat le okolica Cerkelj na Gorenjskem. Pa še tam so krompir okopavali v aprilu in maju, nikakor pa ne v januarju, kot je to ponosno delal John Pleterski.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s