Ivan Ferjančič iz Vipavske doline je živel v Melbournu, Avstralija.

Na tisoče, brez pretiravanja, slovenskih grobov leži širom velike Avstralije. Veliko jih je skrbno vzdrževano, stalno obiskano. Slovenci in Slovenke, ki so tam pokopani niso izginili iz spomina domačih, prijateljev, znancev. Nekaj pa je tudi takih, ki so v daljni Avstraliji umrli ne da bi zapustili naslednike. Živeli so sami čeprav niso bili osamljeni, vsaj v času svojega življenja ne. V svojem, največkrat prekratkem življenju niso zapustili veliko. Vse prevečkrat hitro izginejo iz našega spomina.

Pri svojem delu na Slovenski izseljenski matici sem jih kar nekaj srečal. Vedno bolj sem prepričan, da si studi oni zaslužijo, da ostanejo v našem spominu. Za večino izmed njih ne razpolagam niti z fotografijo še manj z kakšnim njihovim dosežkom, ki bi jih vključil v zgodovino slovenskega izseljenstva, toda kljub vsemu moramo o njih govoriti. Tudi zato, da bi na njih pomislili tisti, ki so jih poznali in jih tako, vsaj za hip, iztrgali iz pozabe.

IVAN FERJANČIČ je umrl 10.03.2009 v bolnišnici v Footscrayu v Melbournu. Rojen je bil 01.02.1923 v vasi Mance pri Vipavi kot šesti od desetih otrok. Sedaj so žive samo še tri sestre, ena od njih v Mancah, ena v Trstu in tretja v Sunshine v Melbournu. Brat Stane je umrl leta 2000 v Sydneyu. Ivan je prišel v Avstralijo leta 1954 in živel nekaj časa v Bonegilli. Kasneje je delal za Department of Main Roads v NSW, kjer so popravljali lesene mostove na reki Murray in reki Murrumbidgee v Viktoriji in NSW-u. Leta 1965 se je preselil v Sunshine in delal v tovarni Marybyrnong Ammunition do leta 1988, ko se je upokojil. Živel je s sestro Marijo v North Sunshine, dokler ni moral v bolnišnico.  13. marca 2009. Pokopan je na pokopališču Altona Memorial Park.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s