Slovenski zet v Avstraliji.

Donja Lastva v Boki Kotoreski, rojstni kraj Paška Matkovića.

Ne same Donald Tramp, temveč tudi mnogo drugih  Amerikancev, Avstralcev, Argentincev, Brazilcev  si je za svojo sopotnico, med različnimi izseljenci, izbralo prav ženo slovenskega rodu.

Brez pretiravnja lahko trdimo, da so bile oziroma so še Slovenke vedno zaželjene sopotnice. Razumljivo je , da so jih posebeaj Hrvati, Srbi in Črnogorci posebej cenili. Med njimi je bil tudi Paško Matković iz Corlette v New south Wales v Avstraliji, ki je pred  nepolnimi dvemi leti  točno 10 decembra umrl v Corlettteju.

Rodil se je 28 februarja v Donji Lastvi v Boki Kotorski v Črni Gori. Kmalu po končani drugi svetovni vojni se je z svojo družino preselil v Pulo, kjer je bilo več možnosti za delo in boljše življenje. Tudi ni slučaj, da se je tu  ob morju  izučil za mornariškega inženirja in mehanika.

Tudi tu v Corletteju je morje in so ribe…

Pri svojih 20 letih je emigriral v Italijo, kamor so štirje sošolci pripluli s čolnom čez Jadransko morje, v zelo slabem vremenu. Odtod je po osmih mesecih priplul z ladjo »Fair Sea« v Melbourne. Najprej je bival v Bonegilli, nato je delal kot šofer avtobusa in kot mehanik pri gradnji hidrocentrale v Snowy Mountains.

Leta 1963 sta se v Sydneyu poročila z Vido Verzel. Paško je bil od tedaj samostojni podjetnik, vodil je Smart Street Service Station, mehanično delavnico Pasko‘s Motors in Ampol Service Station v Fairfield Heights.

Kakor je odraščal z morjem, tako je tudi tukaj z ribiško ladjo večkrat prepotoval tukajšnja morja, ribaril, ustvarjal nepozabne dogodivščine v domači družini in med prijatelji. Od leta 1988 je skrbel za farmo v Wattle Flat.    Rad je imel živali, skrbel zanje, jahal konje, potoval tudi domov in po Evropi, pozimi smučal na snegu in poleti na vodi. Svoje otroke, vnuke, nečake je naučil raznih spretnosti in dogodivščine ostajajo nepozabne. Zadnjih 20 let je živel v Nelson Bayu, kjer je bil prav tako dejaven do zadnjega. Paško zapušča ženo Vido, sina Branka z ženo Julie, hčerko Lolito z možem Rodneyem, hčerko Sonjo z možem Brianom, vnuke Adama, Bena, Crystal, Jasmine, Jade, Tiano in Aniko, svaka Mirka in Emila v Sydneyu, nečake ter na Hrvaškem sestri Vilmo in Iraido z družinama.

Paško je kar nekajkrat obiskal svojo rodno Boko Kotorsko, ni jo mogel pozabiti in jo je dostikrat sanjal…

Pokopan pa je na slovenskem pokopališču sv. Rafaela v Rookwoodu, NSW v daljni Avstraliji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s