30 let SKD Triglav Split

6.Slika. V Triglavu je delovala  sekcija, ki je izdelovala vrhunske  modele ladij na  katerih  so avtorji nekoč sami pluli.

Mnoga izseljenska društva so imela, oziroma še imajo, svoja lastna pevska društva. Tudi folklorne skupine so bile oziroma so še, kar precej razširjena.

Redko katero izseljenko društvo v svetu, pa je v svojem okrilju imelo lastno modelarsko skupino oziroma sekcijo.  Mislim, da je SKD Triglav iz Splita edino, ki  v svojih vrstah združuje   člane, ki kažejo veliko ljubezen, in še več, ki imajo voljo, do izdelave ladijskih modelov.

Čas –   30 obletnice delovanja društva, je primeren trenutek, da predstavimo tudi to aktivnost . Posebej zato, ker  v Sloveniji premalo poznamo aktivnost in delovanje te sekcije društva Triglav iz Splita.

Začetnika in najaktivnejša člana sekcije sta bila; Robert Šibila, pomorščak, kapitan bojne ladje in kapitan dolge plovbe v pokoju. Rojen je bil 8. aprila 1933 v Žalcu. Odraščal je v Savinjski dolini in po končani srednji šoli odšel na Vojno – pomorsko akademijo. Po upokojitvi leta 1986 ni prekinil stikov z morjem. Posvetil se je študiju in izdelavi ladijskih modelov ladij  iz zgodovine. Njegov občutek za obliko in spretno uporabo barv mu daje osebni pečat visoke umetniške vrednosti. Posebnost predstavljajo njegove ladje v steklenicah, ki so odraz znanja, spretnosti in potrpljenja.

Sodeloval ja na številnih razstavah ladijskih modelov in prejel mnoga priznanja. Njegov, po mnenju strokovnjakov,  najlepši in najbolj avtentičen model, je miniaturna kopija jadrnice »Mayflower iz 16. stoletja. To je bila prva angleška jadrnica, ki je preplula Atlantik s tridesetčlansko posadko in stotimi potniki. Med njimi  je bilo petdeset žensk in več misijonarjev, ki so v Novem svetu na obali današnje Nove Anglije ustanovili prvo angleško naselbino.

Jožef Kamenšek, pomorščak je bil rojen 3. februarja 1945 v Spodnji Hajdini pri Ptuju. Vojaško pomorsko srednjo šolo je končal 1946 leta. Do upokojitve je služboval na podmornicah. Že v mladosti je zelo rad obdeloval les in izdeloval razne okrasne  premete. Je izkušen izdelovalec ladijskih maket, kjer z uporabo različnih materialov dosega vrhunske dosežke v tej dejavnosti.

Sodeloval je na mnogih razstavah in prejel več priznanj. Njemu, najljubša, je maketa bokeljskega sambeka iz 16 stoletja. Ta ladja iz Boke kotorske je bila trgovsko- bojna ladja. Kot sredozemska jadrnica je bila prisotna na morju od 14 pa do 19. stoletja. Njena prostornina je bila od 15 do 80 ton. Največji tipi te ladje so nosili do 22 topov. Imela je latinska jadra, med topovskimi luknjami so bile odprtine za vesla. Ta ladja je bila priljubljena  tudi med takratnimi gusarji za njihove »podvige« na morju.

Junija leta 1993 , je  Slovenska izseljenska matica, skupaj s SKD Triglavom organizirala veliko razstavo ladijskih modelov  tih dveh avtorjev v Ljubljani in Portorožu. Razstava je bila dobro obiskana in financirana s strani takratnega Ministrstva z kulturo Vlade republike Slovenije.

Veliko ladijskih modelov, ki so jih , poleg omenjenih dveh, izdelali prizadevni modelarji je končalo kot lepa in primerna darila, ki jih je društvo SKD Triglav poklonilo pomembnim posameznikom in institucijam v Sloveniji in na Hrvaškem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s