Slovenci pišejo zgodovino  izseljenstva v ZDA: Frank Žagar iz Kammerermana v  Wyomingu se je leta 1954, takole spominjal kraja, kjer je živel.

»Včasih je bilo mesto Kammerer oddaljeno nekaj, več kot miljo od mesta Diamondvilla, sedaj pa sta si ti dve mesti skoraj zrasli skupaj, saj se to mesto zaradi naravne lege ne more raztezati drugam.

Družba, ki je bila lastnica mesta Diamondvilla in premogovnikov, je rove že davno izčrpala. Hiše v katerih so nekoč živeli rudarja pa je prodala. Sedaj obratujeta le še dva rova: eden v Cumberlandu, drugi pa v Elku, oba sta last družbe Kammerer Coal Co. Rudarji, ki nimajo lastnih domov, žive raje v Diamondvillu, ker so tam cenejše najemnine.

Prvotni slovenski  rudarji , pa kopnijo kot sneg pomladi.

Pred kratkim je umrl Pavel Šabec, za njim pa Jože Košček, Švajger, oba gostilničarja. Potem pa še John Brovič in M. Lorešnik in več drugih znancev. Med najtrdnejše korenine, ki se še otepamo in držimo na površju, bi lahko prišteli še Johna Meštrota.

Kakih 70 milj od tukaj je majhno mestece po imenu Big Piney,(Veliki bor)  kjer ne bi niti s svečo mogel najti drevesa, ki bi delalo čast temu imenu. Ta kraj vsak dan po radiu označujejo za najbolj mrzel kraj v ZDA. Tam ne raste drugega kot divja trava in še tisto morajo umetno namakati, zato pa tudi poleg živinorejcev in kavbojev v  ledrastih hlačah ni drugih prebivalcev.

Vso industrijo v tem kraju zastopa edinole kovačija,  ki jo vodi Slovenec. Svoje obrti se je naučil že pred 50 leti, še v Poljanski dolini. Ta mož, ki je kolikor vem jaz, edini Slovenec v tem kraju, je v svojem poklicu zelo izurjen, zlasti pri poljskih strojih. Pravi da ga »ranchmani« tako pridno zalagajo z delom, da sploh ne utegne misliti na mraz.

Tam kjer je nekoč stala kovačija pa danes deluje nova industrija, precej drugačna od one v kateri je delal kovač iz Poljanske doline.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s