Janko Majnik iz Avstralije rešil podmornico »Nebojša«.

V Coomi, Avstralija, je 12.2.2000 umrl Janko Majnik. Podmorničar v jugoslovanski kraljevi mornarici je bil oziroma je še v Sloveniji dokaj nepoznan. Svojo bogato življenjsko pot je zapisal v knjigi z naslovom »Diary of a Submariner«, ki je kot samostojna knjiga izšla 1966 pri Asgrad Press, Inglewood WA  6052 Avstralija ISBN 06462949X. Čeprav je bila pred leti ponatisnjena v zborniku »Žirovski občasnik« pa o zanimivi življenjski usodi podmorničarja Janka Majnika vemo relativno malo. Posebej še, ker v knjigi opisuje svojo aktivnost pri dokaj poznanem dogodku  v začetku druge svetovne vojne, ko je posadka jugoslovanske kraljeve podmornici »Nebojša« uspela pred nemškim okupatorjevem rešiti takrat eno najdragocenejših plovil, tako da jo je iz Boke Kotorske pripeljal v Aleksandrijo v Egiptu  k zaveznikom.

Janko Majnik ni nikoli obiskal rodne Slovenije in to je morda tudi eden izmed razlogov za njegovo  relativno nepoznanje v Sloveniji.

Bil je bil rojen 1918 v Žireh. Šolal pa se je v Škofovih zavodih v Šentvidu pri Ljubljani. Pozneje pa je postal podmorničar v jugoslovanski kraljevi mornarici. Iz matičnega pristanišča v Boki Kotorski je v začetku druge svetovne vojne s podmornico »Nebojša« pobegnil, v Aleksandrijo, kar je opisal v svojem dnevniku. Po priplut ju v Egipt je služil na angleški vojni ladji Queen Elisabeth in na podmornici H.M.S. Rorqual,  s katro so vozili hrano na takrat blokirano Malto.

Po premostitvi v Anglijo se je izšolal za višjega  radijskega tehnika in postal strokovnjak  za dešifriranje tujih šifer. Po koncu druge svetovne vojne je postal oficir za zveze na angleški jahti Latharna, prispel v Avstralijo in se tam za stalno tudi naselil.

Svojo mornariško kariero ja tako zaključil in se zaposlil pri upravi, takrat največjega avstralskega projekta »Snowy Mountains«. Kot »tehnični častnik «se je po končanem, velikem projektu za stalno naseli v Coomi in se leta 1983 tam tudi upokojil.

V Avstraliji je bil, bolj kot podmorničar, znan kot načelnik avstralskih skavtov »volčičev na smučeh«. Lela 1991 je za svoje delo prejel ugledno nagrado !«Anzac of Year Award«, v februarju 1955 pa je bil za svoje požrtvovalno delo pri skavtih na grajen z medaljo »Sikver Acron«.

Janko Majnik ni nikoli obiskal rodne Slovenije, vendar pa je bil na tak ali drugačen način ves čas povezan z njo. Bil je ponosen Slovenec pa čeprav  je ostalimi avstralskimi Slovenci navezal stike šele v zadnjih letih svojega življenja.

One thought on “Janko Majnik iz Avstralije rešil podmornico »Nebojša«.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s