Skica za slovensko etnološko zgodovino: “Gostilničar”

V FB skupini “Kovček”, ki je namenjena spominom na izseljenstvo Slovencev, večkrat objavim tudi fotografijo, ki na prvi pogled ne sodi v to kategorijo.. Z objavo le teh , skušam predvsem ponovno prikazati kakovostna dela slovenskih fotografov. Tam kjer pa niso znani avtorji mi je prvenstveno pomembna vsebina, Z njimi želim osvežiti spomin na dogodke, običaje, navade ljudi v Sloveniji nekoč in morda tudi danes.. S ponovno oživitvijo le teh poizkušam Slovencem, ki že dolgo časa živijo v tujini, približati del tudi njihove zgodovine. Upam, da mi bo oziroma mi to uspeva.

Danes predstavljam fotografijo neznanega avtorja, Na njej je gostilničar. Ne vem, kdo je to, niti kje je bila posneta. Zanimiva pa je , ker nazorno kaže spremembe v gostinstvu danes oziroma pred približno 50 leti. Takrat ni bila pomembna delovna uniforma. Niso poznali HASAP-a(higienski minimum). Ni bilo sistematizacije delovnih mest. Gostilničar je bil sedaj za šankom, nato v kleti ali v hlevu.

Danes so seveda gostilne lepše, čistejše. Gostinsko osebje prijaznejše ( praviloma). Možnost izbire pijač in jedače neprimerno večja kot nekoč.

Nekaj dobrega iz preteklosti pa se je porazgubilo. Preglednost, danes bi rekli transparentnost ponudbe. Nekoč so na vidnih mestih viseli ceniki. Na njih so v posebne utore sproti postavljali cene (ponavadi vedno večje). Vsak , ki je stopil v gostilno, si je s pogledom na cenik ustvaril sliko, koliko časa bo ostal v prijetnem prostoru. Danes ta lepa navada preglednosti cen izgineva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s